Aromatherapie voor een betere nachtrust

Slechte nachtrust heeft veel impact op je dagelijks leven, het beïnvloedt je humeur, je geheugen, concentratie, gewicht, gezondheid. Goed slapen is van groot belang, maar helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Etherische olie wordt op grote schaal succesvol toegepast om te ontspannen en om de slaap te bevorderen. 

Wat is etherische olie?

Het is een vluchtige olie die gewonnen wordt uit planten. Dat kan van ieder deel van de plant zijn: De bloem, de wortel, de vrucht, het blad, de schil van de vrucht, de steel of de zaadjes van de plant. Sommige etherische oliën bevatten meerdere delen van de plant.

Er is een groot prijsverschil tussen etherische oliën, gedeeltelijk afhankelijk van de kwaliteit, de goedkopere bevatten nauwelijks werkzame stof maar ook afhankelijk van hoe ingewikkeld het is om deze soort olie te winnen.

Sommige oliën zijn erg duur omdat er heel veel planten nodig zijn om een heel klein beetje olie te produceren. Zo is rozenolie een olie die per definitie duur is, omdat veel speciaal gekweekte rozen nodig zijn voor een klein beetje olie.

Sinaasappel olie is goedkoper omdat het wordt gewonnen uit de schil en dat is een afvalproduct.

Aromatherapie helpt tegen stress en slapeloosheid.

Waarom is aromatherapie goed voor de slaap?

Aromatherapie en etherische olie heeft invloed op het centraal zenuwstelsel. Het beïnvloedt je gemoedstoestand via de hersenen. Door inademen komt het in je celweefsel en bloedsomloop. Door het effect op de hersenactiviteit kan de juiste olie je geest ontspannen, pijn verlichten en slapeloosheid bestrijden.

Het kan ook opgenomen worden door het op de huid te smeren, maar inademen heeft de voorkeur. Bij gebruik op de huid wordt aangeraden een pure etherische olie altijd te mengen met een neutrale olie, zoals amandel olie, omdat het anders huidirritatie kan veroorzaken.

Vijf tot zes druppels etherische olie op één eetlepel gewone olie is een goede verhouding. De kwaliteit van de oliën kan verschillen, kijk daarom op het etiket of het om pure olie gaat en of de Latijnse plantennaam wel wordt genoemd.

Welke oliën bij slaapproblemen?

Lavendel en sinaasappel olie

Lavendel staat bekend om z’n ontspannende en slaap bevorderende werking. De olie werkt heel goed in een diffuser. Drie of vier druppels in de diffuser is voldoende. Je merkt dat je rustiger wordt en al binnen 30 minuten word je slaperig. Lavendel laat zich goed combineren met andere rustgevende oliën zoals Kamille olie.

Kamille olie

Deze wat duurdere olie wordt al eeuwenlang gebruikt om kinderen te kalmeren. In combinatie met lavendel geeft het ook een heerlijke geur, vermindert stress en maakt slaperig.

Cederhout olie

Een kalmerende olie die qua geur goed past bij koude winterse dagen, wat houtachtige krachtige geur die goed in de slaapkamer blijft hangen.

Geranium olie

Deze werkt erg goed als je last hebt van langdurige stress, je bijnieren maken dan steeds stresshormonen aan en raken uitgeput. Geranium olie versterkt de bijnieren. 

Het gaat erom de etherische olie te vinden, die het beste bij jou past of de combinatie waar jij het beste op reageert en dat is vaak een kwestie van uitproberen, waarbij je in ieder geval bovenstaande suggesties meeneemt, deze oliën hebben bij iedereen een ontspannende werking, ook bij kinderen.

Inwerktijd van etherische olie

Hou er rekening mee dat de gemiddelde opname tijd ongeveer anderhalf uur is, ook al zijn er enkelen die wat sneller werken. Na een aantal uren verlaat de olie het lichaam, om je systeem goed te herstellen is het nodig de behandeling een aantal weken lang regelmatig te herhalen.

De olie diffuser voor aromatherapie

De diffuser die je aanschaft om de olie te verdampen kan natuurlijk op andere tijden ook gebruikt worden om olie te vernevelen met een ander doel zoals luchtzuivering of juist opwekkende, concentratie verhogende olie (op kantoor).

Er is veel keuze wat betreft het design en er is voor elk interieur en voor elke ruimte, slaapkamer, woonkamer, kinderkamer, werkruimte een mooi passend design diffuser te vinden. Met een inhoud van 400 ml kan zo’n apparaat 10 uur werken en tegenwoordig zijn de meest zo gemaakt dat er automatische uitschakeling in werking treedt wanneer de vloeistof in de tank opraakt.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er iets mis gaat als je in slaap valt. Daarnaast is er de mogelijkheid met een timer de tijd van uitschakelen in te stellen.

Er zijn veel diffusers die licht geven, er kan gekozen worden voor zacht licht dat het gezichtsvermogen ontspant. Je kunt kiezen voor één constante lichttoon/kleur of wisselende kleuren, wat voor kinderen aantrekkelijk is. Tevens is het licht in te stellen als nachtlampje. 

De diffusers werken ook als luchtbevochtiger, dit helpt tegen droge neusslijmvliezen en droge luchtwegen, zodat je makkelijker lekker doorslaapt zonder last te hebben van een moeizame ademhaling.

Met de aanschaf van één of meer diffusers heb je dus een apparaat voor aromatherapie, een luchtbevochtiger en een instelbaar sfeerlicht voor een geheel ontspannen atmosfeer in je slaapkamer of andere ruimte waar dat wenselijk is.

Plaats een reactie