Kussen en snurken

Mensen die snurken maken tijdens hun slaap geluid. De trillende zachte delen van de mond, neus en keel veroorzaken het brommerige geluid. Snurkers zelf ervaren hierdoor een slechtere nachtrust, maar een partner die ook wil slapen kan er ook erg veel last van hebben.

Meestal wordt het veroorzaakt doordat de spieren rond de keel en van de tong ontspannen. Soms wordt het veroorzaakt doordat de keelholte erg nauw is en men door de mond ademt.

De tong glijdt dan naar achteren en maakt de keelholte nog nauwer. Ook bij een nauwe neusholte ontstaat er een snurkend geluid. De kans op snurken is groter als je op je rug slaapt.

Als je op je rug ligt zakt de tong nog verder naar achteren en blokkeert de luchtwegen nog meer. Je slaaphouding speelt dus ook vaak een rol wat maakt dat snurken door je kussen beïnvloedt kan worden. Een kussen kan helpen om snurken te verminderen.


Wees je er echter goed van bewust dat er andere oorzaken kunnen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ontstoken amandelen hebben of een ander medisch probleem waarmee je naar een arts moet. Het kan het gevolg zijn van een slap gehemelte of neuspoliepen soms is het tijdelijk. Verkoudheid kan ook snurken veroorzaken. Voor sommige oorzaken van snurken zijn ander hulpmiddelen te koop dan een goed kussen . (zie hiervoor ons artikel over snurken en ons artikel over slaapapneu, een zeer ernstige vorm van snurken, waarbij regelmatig de adem stokt)

Het overgrote deel van de snurkers, snurkt echter door bepaalde aspecten van hun levensstijl. Er zijn verschillende slechte gewoontes die de kans op snurken vergroten. Of die snurken als het al aanwezig was verergeren.

Zo denken veel mensen dat het goed is om een slaapmutsje te nemen om lekker te slapen. Je valt misschien na een alcoholische versnapering iets makkelijker in slaap, maar de kwaliteit van de slaap is aanzienlijk minder, je rust er minder van uit. En door alcohol verslappen de spieren van de mond en de tong, als je dan ook nog eens op je rug slaapt, zakt je tong ver naar achteren en ga je snurken. 

Zo’n zelfde soort verslapping kan veroorzaakt worden door het gebruik van slaappillen. Probeer andere methodes te vinden om lekker te slapen. Methodes zonder bijwerkingen zoals yoga, meditatie, mindfulness, zoek rustig uit wat bij jou past. 

Ook stoppen met roken kan helpen om snurken te stoppen, Door roken raakt de keelholte geïrriteerd en kan de lucht moeilijker naar de luchtwegen komen. 

Mensen  met overgewicht snurken vaker dan mensen met een gezond gewicht omdat er meer vetweefsel in het keelgebied zit, waardoor de keelholte vernauwd is. 

Hoe kan een kussen helpen tegen snurken?

Je slaaphouding bepaalt in hoeverre je keelholte wordt dichtgedrukt en hoeveel je tong naar achteren zakt. De ondersteuning door een kussen beïnvloedt je slaaphouding en derhalve ook mogelijk het snurken. Er zijn mensen die baat hebben bij het kiezen van een ander kussen om van hun snurkklachten af te komen. 

Wat voor kussen kan mij van mijn snurkklacht afhelpen?

Er zijn orthopedische antisnurk kussens , waarvan de randen wat hoger zijn zodat hoofd, hals en rug in één rechte lijn blijven. Als deze anti snurk kussens dan ook nog eens gevuld zijn met traagschuim bieden ze een zeer stevige ondersteuning. Veel snurkers rapporteren goede ervaringen met deze anti snurk kussens. 

Snurken komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen, maar kan ook bij vrouwen voorkomen en snurkers zijn er van alle leeftijden.

Als er geen lichamelijke/medische aandoening gevonden kan worden waardoor je snurkt zou je ook eens kunnen proberen of je baat hebt bij een bamboe kussen tegen snurken. Eigenlijk is dit een misleidende naam. De naam doet vermoeden dat het kussen gevuld is met bamboe, maar het kussen zelf is niet van bamboe, er zit een hoes omheen gemaakt van bamboe vezels. De vulling bestaat uit traagschuim, wat, zoals al eerder gezegd, een zeer goede stevige ondersteuning biedt voor hoofd en nek. Dat de hoes van bamboe is biedt nog een voordeel want bamboe is anti allergisch. Door allergieën zwellen de slijmvliezen van je neus en je keel op en kun je door vernauwing daarvan ook snurkklachten krijgen. 

Een andere mogelijkheid is een anti snurk kussen te proberen dat jou door z’n vorm “dwingt ”op je zij te slapen. Sommige mensen proberen dit te bereiken door een tennisbal in het slaapshirt te naaien aan de rugzijde zodat je daar niet op kan gaan liggen. Maar in het algemeen wordt het kussen als prettiger ervaren. Ook bij slaapapneu wordt zo’n kussen wel gebruikt als andere oorzaken onwaarschijnlijk zijn.

Het is het proberen waard, om te ervaren als je hoofd en je nek correct gepositioneerd zijn en zo luchtwegen minder geblokkeerd worden, of je van je snurkklachten af komt.

Plaats een reactie