Slaapapneu oplossen

Zijn er mogelijkheden slaapapneu tijdens je slaap te verhelpen? Het antwoord is ja, er zijn verschillende mogelijkheden om slaapapneu op te lossen.

Welke behandeling van apneu kan voor jou geschikt zijn? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, dien je eerst wat kennis te hebben over de mogelijke oorzaken, de risicofactoren en de verschillende vormen en gradaties van slaapapneu, die onderscheiden worden.

Verder moet je je verdiepen in de mogelijkheden omdat een stukje voorkeur ook een rol speelt. 

Slaapapneu Oplossen

Heb je licht, matig of ernstig slaapapneu?

Bij 5 tot 15 ademstops per uur spreekt men van licht slaapapneu, bij 15 tot 30 ademstops per uur spreekt men van matig slaapapneu en bij meer dan 30 ademstops per uur spreekt men van ernstig slaapapneu.

CatogorieAdemstops
Lichte categorie5 tot 14 ademstops per uur
Matige categorie15 tot 30 ademstops per uur
Ernstige categorie30 of meer ademstops per uur

Ook bestaat er hypopneu, dan is er geen ademstop, maar een vermindering van verplaatsing van lucht naar de longen, ook dan kan het zuurstofgehalte van het bloed flink dalen zoals bij apneu. 

Bij obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) is er een moment dat de tongspieren en het omliggend weefsel verslappen. Daardoor worden de bovenste luchtwegen afgesloten en is er door een korte ademstop even sprake van zuurstoftekort. 

Bij centraal slaapapneu ligt de oorzaak van de ademstop in de aansturing van de ademhaling vanuit de hersenen. 


Slaapapneu oplossen

Operatie

Bij lichte tot matige OSAS kan er in overleg met een KNO arts gekozen worden voor een operatie. Dat klinkt misschien wat drastisch, echter het grote voordeel is dat het een permanente oplossing kan zijn.

Wat wordt er gedaan bij een Operatie

De volgende operaties worden toegepast bij lichte tot matige OSAS. 

Het verkleinen van het zachte verhemelte en/of het verwijderen van de keelamandelen. Het nadeel van deze ingreep is dat je veel napijn hebt en wel 2 weken of nog langer niet kan werken.

Het verkleinen van het zachte verhemelte, keelamandelen en/of tongbasis door middel van hoogfrequente energie. Als je hiervoor in aanmerking kan komen is deze laser methode te prefereren omdat je weinig napijn hebt en meestal de dag na de behandeling je activiteiten weer kunt hervatten. 

Het operatief naar elkaar toebrengen van het schildkraakbeen. Deze ingreep zorgt ervoor dat de tong tijdens de slaap de luchtweg niet meer kan blokkeren.


Slaapapneu oplossen zonder operatie

Laserlicht

Er is nog een behandeling die met laserlicht gedaan wordt en wordt uitgevoerd door hierin gespecialiseerde tandartsen. Een hierin gespecialiseerde tandarts kan kijken of jij geschikt bent voor deze behandeling en jou verder informeren. 

CPAP (Continuous Positive Air Pressure)

De meest gebruikte behandeling is de CPAP (Continuous Positive Air Pressure).

Deze methode wordt al gebruikt sinds 1983. ’s Nachts wordt er door een compressor zachtjes lucht in de luchtwegen geblazen om de luchtwegen open te houden. In het algemeen werkt het goed en is voor bijna iedereen geschikt.

Echter deze slaapapneu behandeling zal slaapapneu niet genezen, het moet een leven lang gebruikt worden. Veel CPAP gebruikers stoppen met de behandeling vanwege het ongemak dat ze ervaren.

Er is een nieuwe behandeling die enigszins vergelijkbaar werkt, maar minder ongemak veroorzaakt. Het gaat om een heel klein pompje wat negatieve druk uitoefent op de buitenkant van de nek, waardoor het weefsel en de tong zachtjes naar voren worden bewogen, zodat de luchtweg niet dicht kan gaan.

Doordat je geen masker op je gezicht hoeft te dragen is het comfortabeler. Het is wel zo dat je ook dit moet blijven gebruiken. 


Zelfstandig Slaapapneu Oplossen

Wat is er nog meer te doen tegen slaapapneu en kun je zelfstandig slaapapneu oplossen?

Er zijn verschillende factoren die je zelf kan beïnvloeden. Zo wordt slaapapneu geassocieerd met overgewicht, dus is het verstandig te werken aan een gezond gewicht.

Stoppen met roken vermindert de kans op slaapapneu en kan de ernst van slaapapneu doen afnemen.

Drink ’s avonds geen alcohol en neem geen slaapmedicatie.

Beiden vergroten de kans op verslapping van het weefsel. Een andere factor waar je zelf aan kan werken, is de slaaphouding. Slaapapneu en snurken komen vooral voor als je op je rug slaapt. Probeer jezelf aan te leren op je zij te slapen. 

Na CPAP wordt MRA het meeste toegepast. Het Mandibulair Repositie Apparaat zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren geschoven wordt, zodat er achter in je keel meer ruimte is en de bovenste luchtweg derhalve ook ruimer is. Het MRA wordt aangemeten door een tandarts en na een gewenningsperiode door de tandarts versteld tot de gewenste positie bereikt is. 


Zelf proberen Slaapapneu op te lossen

Er bestaan Beugels die je zelf kan kopen en waar instructies bij zitten om ze zelf te verstellen.

Voordeel is dat je deze sneller in huis hebt dan wanneer je een beugel laat aanmeten door een tandarts. Als je geen ernstige klachten hebt en vooral flink snurkt kun je zelf een neusdilatator  aanschaffen. Deze opent de neusgaten en verhoogt de luchtstroom daardoor. Snurken kan hierdoor aanzienlijk verminderd worden, waardoor je lekkerder slaap en uitgeruster wakker wordt.

1

MRA Slaapbeugel

De beste kwaliteit MRA Slaapbeugel.
Bekijk hier de MRA Slaapbeugel.

2

Anti Snurk – Anti Apneu Beugel

Best beoordeelde Anti Snurk – Anti Apneu Beugel.
Bekijk hier de Beugel.

1

Neusspreider + MRA Beugel

Bekijk de artikelen op Bol.com.


Hoe lang duurt het om slaapapneu op te lossen?

De duur is grotendeel afhankelijk van de gekozen oplossing . Gebruik je bijvoorbeeld de CPAP dan heb je vanaf het eerste gebruik geen ademstops meer. Je moet het echter wel blijven gebruiken.

Het traject van een operatieve ingreep duurt langer maar als de ingreep geslaagd is, word je geduld wel beloond omdat je er blijvend vanaf bent.

Bij het gebruik van een beugel is er eerst een gewenningstijd. Pas na enkele weken kan de beugel versteld worden en resultaat geven. Ook hier geldt dat het geen genezing is. De beugel moet gebruikt blijven worden.


Veelgestelde vragen

Hoe kan je slaapapneu oplossen?

Om definitief van slaapapneu af te komen kan je je eigen laten opereren.

[Slaapapneu oplossen]

Hoe kan ik zelf slaapapneu oplossen?

Je kan zelf geen slaapapneu oplossen maar misschien dragelijker maken, dit kan door bijvoorbeeld MRA of afvallen.

[Zelfstandig slaapapneu oplossen]

Niet gevonden wat je zocht over Slaapapneu?

We hebben andere artikelen die je misschien kunnen helpen.

Plaats een reactie