Slaapkamer Feng Shui

Als je het letterlijk vertaalt uit het chinees, is het wind en water. Wind en water worden in de chinese cultuur geassocieerd met gezondheid.  Het is een 3000 jaar oude chinese leer die erover gaat hoe de omgeving het geluk beïnvloedt.

Het gaat er ook over hoe je negatieve invloeden kunt veranderen in positieve invloeden. Het draait om harmonie. Alles wat door de mens gemaakt is wordt gezien als niet natuurlijk maar kan wel in harmonie gebracht worden met de natuur. Er moet gestreefd worden naar harmonie tussen yin en yang.

Yin en yang zijn chinese begrippen die verwijzen naar tegengestelde krachten. Zoals vrouwelijkheid en mannelijkheid, koude en warmte, hemel en aarde, het zijn geen waarden die elkaar uitsluiten, maar die elkaar aanvullen. Yin staat voor rust en stilte (vrouwelijk, zwart in het teken) en Yang staat voor energie en licht (wit in het Yin Yang teken).

slaapkamer feng shui

Omdat juist in een slaapkamer harmonie en rust wenselijk zijn, wordt Feng Shui steeds vaker toegepast als uitgangspunt voor de inrichting van een slaapkamer. Voor je slaapkamer heb je vooral Yin nodig, voor je huiskamer of werkruimte heb je Yang nodig.

Door Feng Shui toe te passen verander je de Chi (levenskracht) van een ruimte. De één gelooft er meer in dan de ander, maar je herkent het vast wel, dat je ergens binnen komt en je er meteen op je gemak voelt of juist niet, elke ruimte ademt sowieso een sfeer uit.

Hoe pas je Feng Shui toe op jouw slaapkamer? Dat leggen wij jou uit in dit artikel.


Hoe richt ik mijn slaapkamer Feng Shui in?

Wat geeft maximale rust in de slaapkamer?

Om rust te ervaren is het voor een slaapkamer inrichting in elk geval heel belangrijk dat het niet rommelig is. Dus geen nutteloze elementen, maar spullen die functioneel zijn. Spullen die je niet gebruikt zijn dode energie, ze zuigen energie uit jouw lichaam en zijn onnodig belastend voor jouw zintuigen. 

Wat moet er in ieder geval aanwezig zijn?

In de eerste plaats heb je een bed om in te slapen. Feng Shui voor de slaapkamer betekent dat je je bed zo neer zet dat je de deur kunt zien. De richting van het bed bepaalt of je je rustig kan voelen. Als de ruimte zo is dat dat echt niet mogelijk is dan zorg je met behulp van spiegels ervoor dat je de deur kunt zien.

Kies een bed met en groot hoofdbord. Een groot hoofdbord zorgt voor stabiliteit. Het liefst kies je daarom ook voor een groot robuust bed, lekker stevig zoals een boxspring. Omdat alles in balans dient te zijn, zet je bij voorkeur aan weerszijden van het hoofdeinde van het bed dezelfde nachtkastjes neer. Op de nachtkastjes is het voor de rust belangrijk om dezelfde schemerlampjes te gebruiken.

Iets boven het bed hangen wordt afgeraden want dat verstoort de harmonie en de nachtrust. Het hoofdeind moet tegen de muur staan en jouw bed mag niet in de buurt van een raam staan. Als het niet anders kan, hang je dikke isolerende gordijnen voor dat raam om alle energie van buiten tegen te houden.


slaapkamer feng shui bed 2

Welke kleuren gebruik je?

Feng Shui richt zich op rustgevende kleuren. Neutrale en lichte kleuren zoals lichtblauw, lichtgeel, lichtgroen, lichtroze, wit en lavendel worden als rustgevend ervaren.

Hoe zorg je voor een prettige omgeving?

Zorg dat het eerste wat je ziet als je wakker wordt iets moois is, iets waar jij blij van wordt, zoals een mooie foto, een mooi schilderij, een prachtige plant of iets anders. De keuze is hier volledig aan jou.

Het is beter om, voor de rust, geen bureau op je slaapkamer te hebben. Maar ontkom je daar niet aan, dan positioneer je die zo dat je ook van achter je bureau zicht op de deur hebt. Als het even kan kijk je dan richting het noordoosten, dit is de kant van kennis en wetenschap.  

Zorg voor zachte vormen; een ledikant met planken als zijkant oogt minder zacht dan een boxspring, die ronde hoeken heeft en bekleed is. Kies voor natuurlijke materialen voor nachtkastjes, zoals hout, bamboe of riet. Het liefst gebruik je natuurlijke materialen voor het beddengoed, zoals katoen of linnen en een vulling van dons, wol of boekweit voor je kussen. Kies ook voor het juiste wasmiddel voor je beddengoed. Middelen die veel chemicaliën bevatten verstoren je hormoonhuishouding. Biologisch afbreekbare wasmiddelen zijn beter voor jouw gezondheid en ook voor het milieu.

Zacht licht bevordert de Feng Shui. Lampen met dimmers erop zijn hierbij fijn, zodat je de intensiteit goed kan bepalen. Wat ook heel rustgevend kan zijn en erg goed past bij Feng Shui is het gebruik van rustgevende etherische olie, zoals lavendel olie. Er zijn veel decoratieve verdampers verkrijgbaar.

Minimale decoratie maakt het af. Decoratie moet bij voorkeur ook ronde vormen hebben, zoals bijvoorbeeld ronde vazen, kiezelstenen, ronde kandelaars, waxine lichtjes en houders en ronde plantenpotten.

Er zijn planten die volgens de leer van Feng Shui speciaal geschikt zijn voor de slaapkamer. Zo is er een plant die zijn bladeren sluit als het donker is en ze weer opent als het licht wordt, deze geeft het dag en nacht ritme aan. Deze plant heet de Calathea. Vleesetende planten beschermen je tegen muggen en vliegen die je met hun gezoem uit je slaap houden. Een Ficus zorgt ’s nachts voor veel zuurstof in de slaapkamer en verbetert tevens de luchtvochtigheid in jouw slaapkamer.

Kaarsen stimuleren de intimiteit en verse bloemen geven energie. Vermijd drukke prenten of foto’s en oude snuisterijen die makkelijk stoffig worden. Ook spiegels waarin het bed te zien is moeten vermeden worden en drukke beddenspreien, zoals patchwork, worden afgeraden. Kies een sprei van een natuurlijk materiaal in een zachte effen kleur.


slaapkamer feng shui bed

Wat verstoort de Feng Shui?

Als er omgevingsgeluiden zijn die je slaap kunnen verstoren, kun je die neutraliseren door gebruik te maken van witte ruis. Witte ruis is een saai monotoon geluid uit een apparaatje dat ervoor zorgt dat omgevingsgeluiden gecamoufleerd worden.

Niet alleen rommel belemmert je energie, ook vuil en stof belemmert je energie. Hou de kamer goed schoon en opgeruimd. Maak gebruik van een stok waar je statische stof vasthoudende doekjes aan kunt bevestigen om onder je bed te kunnen stoffen. En ventileer je kamer goed door een raam of ventilatie rooster open te houden en zet overdag de deur ook open om energie te laten stromen. 


Feng Shui in de praktijk

We hebben in dit artikel veel aspecten uitgelicht hoe je de Feng Shui kan bevorderen in de slaapkamer, zodat je de ruimte als rustgevend ervaart. Het zijn wel slechts richtlijnen en het is dus niet nodig om alles tot in de puntjes te volgen. Kijk wat past binnen jouw slaapkamer en wat het beste werkt voor jou.

De regels van Feng Shui hebben diepe wortels in de Chinese cultuur en zijn dus voornamelijk een cultureel fenomeen. Kijk daarom dus gewoon wat jij zelf hiervan prettig zou vinden, of dat nou slechts een enkel aspect is of ze allemaal. De vrijheid van jouw slaapkamer inrichten ligt volledig bij jezelf.


Veelgestelde vragen

Wat is het belangrijkste bij het inrichten volgens Feng Shui?

Een minimalistische inrichting met zachte en/of neutrale kleuren is het belangrijkste. Het zorgt ervoor dat de ruimte rustig oogt en er niet teveel afleiding is. Zo krijg je een goede nachtrust. [Wat geeft maximale rust in de slaapkamer?]

Wat voor bed maakt de Feng Shui beter?

Een groot, stevig bed van zachte materialen is het beste voor de Feng Shui. Bij voorkeur heeft het bed ook een hoofdbord. Dit straalt stabiliteit uit. [Wat moet er in ieder geval aanwezig zijn?]

Wat zorgt voor slechte Feng Shui?

Felle kleuren, teveel decoratieve spullen, vuil en geluidsoverlast verstoren de Feng Shui. Hou de kamer hierom rustig en schoon. Neutraliseer geluid met witte ruis zodat slapen makkelijker wordt. [Wat verstoort de Feng Shui?]