Traagschuim matras: De voordelen en nadelen

Traagschuim matrassen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken: Ze zijn overal te koop en er zijn vele verschillende prijsklassen voor dit type matras. Zo zit er ook altijd een traagschuim matras bij voor uw budget.

De zoektocht naar het ideale matras voor u en uw budget valt niet mee. Met zoveel verschillende opties en mogelijkheden is het logisch dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Alles op een rijtje zetten en u goed inlezen kan hierbij goed helpen. 

Bij het kiezen van een matras heeft u verschillende mogelijkheden en opties, ook afhankelijk van uw budget en of u een rugslaper, zijslaper of buikslaper bent. In dit blog behandelen we de voor- en nadelen van een traagschuim matras en zetten we op een rijtje wat de voordelen en nadelen zijn.

Traagschuim matras: De voordelen en nadelen

Denk je al te weten dat je een Traagschuim matras wilt?

Duik dan snel naar onderen om onze aanbevelingen te zien!

Wat is traagschuim?

Traagschuim heeft een hele herkenbare eigenschap: wanneer het wordt ingedrukt, zal het in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren. Bijvoorbeeld wanneer u met uw hand in uw traagschuim kussen of matras drukt. Een korte tijd ziet u uw handafdruk staan, maar binnen 0,5 tot 5 seconden ziet het er weer uit alsof uw hand daar nooit is geweest.

Traagschuim is ook bekend als visco-elastisch schuim, geheugenschuim of nasa-schuim. Door de lichaamswarmte wordt het schuim ook nog eens wat zachter. In matrassen is dit ideaal omdat het dankzij zijn elasticiteit minder druk geeft op bepaalde lichaamsdelen. 

Koudschuim kan nog wel eens verward worden met traagschuim, maar dit zijn twee verschillende typen materiaal. Ze lijken erg op elkaar, maar koudschuim is niet visco-elastisch. Traagschuim is dit wel.

In 1966 werd traagschuim ontwikkeld door NASA om de grote druk tijdens de lancering van raketten beter over het lichaam te kunnen verdelen. Het is helaas nooit gebruikt door NASA, maar kreeg wel tractie in de medische wereld. Traagschuim wierf pas echt bekendheid toen Tempur matrassen van traagschuim ging verkopen.


De voordelen van een traagschuim matras

Er zijn verschillende voordelen te benoemen wanneer u kiest voor een traagschuim matras of deze overweegt. Er zijn al een aantal voordelen benoemd, zoals de elasticiteit en drukverlagende functie, maar wat zijn nu echt de belangrijkste voordelen op een rijtje?

  • Traagschuim reageert op lichaamswarmte – Traagschuim is eigenlijk een behoorlijk hard materiaal. Echter reageert het op lichaamswarmte en druk, wat ervoor zorgt dat het snel zacht wordt. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat het matras zich helemaal vormt naar uw lichaam. 
  • Het ondersteunt uw lichaam – Het matras zorgt ervoor dat u altijd comfortabel ligt en heerlijk wegzakt. Daarnaast is een bekende eigenschap van traagschuim dat het uw botten en spieren goed ondersteunt.
  • Een traagschuim matras werkt drukverlagend – Dit type matras is ontwikkeld om juist drukverlagend te werken om astronauten te beschermen. De drukverlagende eigenschap is wellicht wel de reden waarom veel Nederlandse huishoudens voor dit matras kiezen.
  • Het zorgt voor goede doorbloeding – Traagschuim werd aanvankelijk gebruikt in de zorgsector om doorligplekken te voorkomen en de doorbloeding ondersteunt. Vertrouwd in slaapkamers én ziekenhuizen dus!
  • Lang en intensief te gebruiken – Traagschuim is lang en intensief te gebruiken wanneer u bijvoorbeeld last heeft van rug- en/of nekklachten door zijn ondersteunende eigenschap.

Traagschuim matras: Voordelen en nadelen doorsnede

De nadelen van een traagschuim matras

Hoewel de voordelen vaak de nadelen tenietdoen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van het type matras wat u wilt aanschaffen. De nadelen van een traagschuim matras op een rijtje:

  • Kan snel te warm aanvoelen – Een traagschuim matras staat niet bekend om zijn ventilerende mogelijkheden. Hierdoor kan het dus vrij snel (te) warm aanvoelen, waardoor het wat ongemakkelijker wordt. Dit lost u bijvoorbeeld op door te compenseren met een wat dunner deken. Wanneer u het gauw koud heeft in bed, kan dit natuurlijk ook gezien worden als een voordeel.
  • Draaien kan lastiger zijn – Doordat het matras zich ‘indeukt’ waar u ligt, is het matras om u heen niet ingedeukt en dus wat hoger. Hierdoor bestaat de kans dat het draaien als lastiger wordt ervaren. Houd hier dus rekening mee als u vaak en veel draait, of moeite heeft met draaien.

Verschillen in kwaliteit bij een traagschuim matras

Wanneer u kiest voor een traagschuim matras, maakt u een bewuste keuze om voor dit type matras te gaan. Echter bestaan er grote verschillen in kwaliteit tussen de verschillende matrassen. U heeft dus niet per se een matras van hoge kwaliteit wanneer u voor traagschuim kiest.

Waar moet u op letten wanneer u kiest voor een kwalitatief traagschuim matras?

  • Densiteit – Wanneer we het over densiteit hebben, hebben we het vooral over hoe lang het duurt voordat het schuim gevormd is naar uw lichaam. Een goede densiteit ligt ongeveer tussen de 50 en 60. Als de densiteit onder de 50 is, is uw matras van slechte kwaliteit. Wanneer het boven de 60 ligt neemt de luchtcirculatie af waardoor het matras automatisch een stuk warmer aanvoelt.
  • Gegoten of geschuimd schuim – Wanneer u een matras heeft met gegoten schuim, ventileert dit minder goed vergeleken bij geschuimd schuim. Hierdoor neemt het erg slecht vocht op en voelt het erg warm aan. Daarnaast, misschien wel het belangrijkste om in acht te nemen, wordt de hoeveelheid schuim minder evenredig verdeeld wanneer het gegoten wordt. Hierdoor ontstaan drukverschillen. 
  • Synthetische verlijming of op waterbasis – Wanneer het traagschuim synthetisch is verlijmd, is de ventilatie een stuk slechter dan wanneer dit op waterbasis wordt verlijmd. Hierdoor is de hygiëne minder, voelt het matras warmer aan. Daarnaast is het slechter voor het milieu vergeleken bij verlijming op waterbasis. 

Een traagschuim matras kopen

Veel verschillende bedrijven bieden traagschuim matrassen aan in verschillende prijsklassen. Zo bieden bekende ketens traagschuim aan, zoals Beter Bed, Beddenreus en IKEA. De pionier wanneer het gaat om traagschuim matrassen voor de doorsnee Nederlander is Tempur. Ook het Emma matras bevat traagschuim, enkel alleen in de middelste laag. We hebben hier een aantal op een rijtje.


Veelgestelde vragen

Is een traagschuimmatras geschikt voor rugpijn?

Een traagschuimmatras is heel geschikt voor rugklachten. Het zachte schuim werkt drukverlagend en je zakt er goed in weg. [Voordelen van traagschuim]

Waar moet ik op letten als ik een traagschuimmatras koop?

Bij het kopen van een traagschuimmatras is het belangrijk om te letten op de densiteit van het matras en of het geschuimd schuim bevat. Zo weet je zeker dat je een matras van kwaliteit hebt. [Kwaliteit van traagschuimmatras]


Matras Artikelen?

Het kan zijn dat je je antwoord niet in dit artikel hebt gevonden maar geen probleem.
We helpen je goed op weg met andere artikelen zoals: