Twijfelaar kopen

Is het bedtijd of is het tijd voor een nieuw bed? Als de tijd is aangebroken voor een nieuw bed, dan heb je de keuze uit allerlei soorten en maten. Biedt jouw kamer niet voldoende ruimte voor een tweepersoonsbed en pas je niet in een eenpersoonsbed? Dan is het misschien een goede optie om een twijfelaar te kopen.

Twijfelaar kopen
 • Bespaart ruimte maar geeft wel de ervaring van een tweepersoonsbed
 • Goedkoper dan een tweepersoonsbed

Weet je al zeker wat je wil?

Duik dan snel naar onderen om nu jouw nieuwe Twijfelaar te kopen!


Wat is een twijfelaar? 

Een twijfelaar is een bed waar je prins- of prinsesheerlijk alleen in kunt slapen. Met z’n tweeën erin liggen wordt misschien wel heel knus en is eigenlijk net iets te krap. In de volksmond wordt een twijfelaar vaak ook wel een anderhalfpersoonsbed genoemd. Dit komt, omdat dit type eigenlijk tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed inzit. 

Dit is de reden waarom twijfelaars vooral populair zijn bij studenten en jongeren. In vergelijking met een tweepersoonsbed bespaart een twijfelaar veel ruimte. In sommige gevallen wordt een twijfelaar gebruikt als een tweepersoonsbed, maar dit is niet echt comfortabel als je vaak samen slaapt. 

Maar wat zijn nu de voornaamste redenen voor de aanschaf van een twijfelaar? En waar moet je van tevoren rekening mee houden bij het kopen van een twijfelaar? En nog belangrijker: welke twijfelaar past het beste bij jou? In dit blog vertellen we je alles over wat je moet weten over een twijfelaar. Zo hoef je niet meer te twijfelen over je aanschaf en zal je prinsheerlijk slapen in je nieuwe twijfelaar. 


Voor wie is een twijfelaar geschikt? 

De twijfelaar is ideaal voor mensen die veel ruimte in bed willen hebben. Je hebt namelijk maar liefst anderhalf keer zoveel ruimte als bij een eenpersoonsbed. Dit betekent dus heerlijk breeduit in bed liggen. En je kunt zelfs nog iemand uitnodigen om knus bij je te komen liggen. 

Een twijfelaar is geschikt voor kinderen, tieners en studenten. Deze bedden zijn namelijk ideaal voor kamers met een beperkte ruimte. Denk bijvoorbeeld aan tiener- en studentenkamers. Maar een twijfelaar is niet alleen geschikt voor jonge mensen. Je kunt ook voor een twijfelaar kiezen als je van een tweepersoonsbed terug wil naar een kleiner bed vanwege ruimtegebrek. Heb je een zeer kleine slaapkamer? Dan kun je ook een twijfelaar nemen met opbergruimte. Zo maak je optimaal gebruik van elke vierkante meter.  

Slapen in een twijfelaar is ook fijn tijdens de wintermaanden. Je hebt de kachel dan helemaal niet nodig. Jullie lichaamstemperaturen warmen elkaar zo op. Daarnaast val je ook nog eens sneller in slaap als je z’n tweeën gaat slapen. Je moet namelijk een regelmatige adembeweging hebben om snel in slaap te vallen. Als jouw partner in slaap valt, dan gaat jouw lichaam het slaapritme nabootsen. Dit lukt uiteraard niet als één van jullie tweeën snurkt. Maar aan het bed ligt dat dan niet.

Vaak zijn twijfelaars een stuk goedkoper dan tweepersoonsbedden. Dit is dus ook goed voor je portemonnee. 


Waar moet je opletten bij het kopen van een twijfelaar?

Een nieuwe twijfelaar kopen kan een flinke investering zijn. Daarom blijft het voor veel mensen een spannende keuze. De aanschaf kost je namelijk een paar honderd euro en je moet er uiteindelijk heel wat jaren op slapen. De keuze voor een twijfelaar matras hangt af van een aantal factoren. Het is verstandig om na te denken welke ondersteuning je lichaam nodig heeft en wat je eigen persoonlijke voorkeur is. 

Matrassen hebben verschillende afmetingen. Over het algemeen is de lengte van de meeste matrassen hetzelfde, maar de breedte verschilt nogal. Meestal worden de volgende maten gehanteerd: 100×200 cm of 140×200 cm. Hiermee heb je een ruim eenpersoonsbed tot je beschikking. Slapen jullie er met z’n tweeën in, houd dan rekening met 60 tot 70 cm aan ruimte per persoon. Dit kan gezellig knus zijn, maar wordt vervelend als iemand gaat omdraaien in bed.

Ook het materiaal van het matras is belangrijk, want dit is bepalend voor hoe je er uiteindelijk op slaapt. Er zijn allerlei soorten matrassen beschikbaar. De meest bekende matrassoorten zijn traagschuim, pocketvering en latex. In de sectie hieronder “Hoe kies je een twijfelaar die bij jou past?” vertellen we je wat meer hierover. 


twijfelaar kopen slaapkamer

Wanneer is je twijfelaar compleet? 

Na het kopen van een matras ben je eigenlijk klaar. Lekker liggen en uitrusten maar op je nieuw aangeschafte twijfelaar. Maar als je wil dat je matras lang meegaat, dan moet je het ook goed onderhouden. Er zijn een aantal matras accessoires beschikbaar die ervoor zorgen dat je matras langer meegaat. Des te langer een matras meegaat, des te beter je de waarde van je investering terugpakt. Gemiddeld genomen ligt de levensduur van een matras ligt tussen de 7 en 12 jaar. Dit zijn enkele matrasproducten die je kunt kopen:

 • Boxspring of bedframe
  Je matras moet natuurlijk lekker liggen, maar daar draagt je bedframe ook aan bij. Als je huidige bedbodem of bedframe niet meer in goede staat is, dan is het verstandig om deze te vervangen. Hiermee verhoog je jouw ligcomfort. 
 • Topmatras
  Een topmatras leg je over het matras heen. Dit kan het ligcomfort nog meer verbeteren. Het zorgt er ook voor dat het matras beter beschermd is.
 • Matrasbeschermer
  De matrasbeschermer is een prima toevoeging voor je matras. De meeste matrasbeschermers hebben een ventilerend, waterafstotend en vuilwerend effect. Met name dit laatste aspect is erg handig voor mensen met een huisstofmijtallergie. 
 • Hoofdkussen en beddengoed
  Daarnaast is het ook goed om te kijken naar je lakens, het dekbed en natuurlijk ook je hoofdkussen. Hiermee kun je helemaal comfortabel slapen in je bed. Doorgaans worden deze producten niet standaard meegeleverd. 

Hoe kies je een twijfelaar die bij jou past

Je wilt natuurlijk lekker kunnen slapen in je nieuwe bed. Jouw nachtrust is voornamelijk afhankelijk van het matras waar je op ligt. Een goed matras zorgt voor een ontspannen slaaphouding, waardoor je op een uitstekende nachtrust kunt rekenen. Op het vlak van twijfelaar matrassen bestaat er een groot aanbod, maar hoe maak je de best passende keuze voor jou? 

 • Maat
  Richt je op de lengte en breedte van jouw matras. De maten zijn niet alleen afhankelijk van de afmetingen van je bed, maar ook van je eigen lichaamslengte. Zorg ervoor dat je altijd 20 cm bij je eigen lengte optelt. Voorbeeld: ben je 1,80 meter lang, dan is het verstandig om een matras te kiezen met een lengte van minimaal 2 meter. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, zijn er verschillende afmetingen voor matrassen. Als je met iemand anders in een bed slaapt en je wilt toch voldoende slaapruimte overhouden, dan is het raadzaam om een matras te nemen van minimaal 140 cm breed. Ben je langer dan 1,80 meter, dan kun je het beste een twijfelaar matras kopen met een 210 of 220 cm lengte.
 • Materiaal
  Ten slotte is het ook belangrijk om te kijken naar het matrasmateriaal. Heb je het snel warm? Dan heb je een vocht en warmte regulerend matras nodig. Kies bijvoorbeeld voor een pocketveren matras. Ben jij iemand die het snel koud heeft in bed? Ga dan op zoek naar een matras dat warmte vasthoudt. Dit doen matrassen van polyester, traagschuim of latex. Houd ook rekening met jouw lichaamstemperatuur bij de keuze voor het dekbedovertrek.
 • Gewicht
  Houd ook hiermee rekening bij de aanschaf van een nieuw matras. Je matras vormt zich namelijk naar de vorm van je lichaam. Voor mensen met een zwaarder gewicht is het verstandig om een harder matras te nemen. 
 • Slaaphouding 
  Op welke kant je ook slaapt, je slaaphouding is bepalend voor het soort matras dat jouw lichaam nodig heeft. Zo kunnen zijslapers beter kiezen voor een matras dat verder indeukt bij de heupen en schouders. Rugslapers doen er verstandig aan om een matras te kiezen dat aansluit bij de contouren van de rug. Je kunt namelijk last krijgen van je rug, wanneer er holle ruimtes in je rug ontstaan. Er zijn veel mensen die last krijgen van hun rug door een matras. 
 • Matras meegeleverd? 
  Vaak wordt een twijfelaar geleverd met matras, maar in sommige gevallen moet je deze er apart bij kopen. Hetzelfde geldt voor de kussens. 
 • Wel of niet elektrisch verstelbaar? 
  Net als een gewoon bed kun je tegenwoordig ook elektrisch verstelbare twijfelaar boxsprings kopen. Dit type wordt vaak compleet met hoofdbord en matras geleverd. 

twijfelaar kopen interieur

Waar kan je een twijfelaar het beste kopen? 

Uiteraard kun je een twijfelaar in een fysieke beddenzaak kopen, maar tegenwoordig kun je ook heel eenvoudig je twijfelaar online bestellen. Koop je een nieuw matras, dan moet je ervan overtuigd zijn dat deze goed ligt voor de komende 10 jaar. Het is eigenlijk onmogelijk om dit uit te zoeken in een woonboulevard wanneer je met je kleding aan op een matras gaat liggen. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om aan het nieuwe matras te wennen. Dit is doorgaans zo’n twee tot drie weken.

Als je dus een matras koopt zonder er een tijdje op geslapen te hebben, dan heb je eigenlijk geen idee of het goed ligt voor 10 minuten of 10 jaar. Bij sommige beddenzaken mag je daarom een matras maar liefst 120 dagen uitproberen! Zo ben je zeker van je aankoop en kun je ook rustig, zonder druk, ervaren of het matras geschikt is voor jouw lichaam. 


Hoe werkt het eigenlijk met de levering van de twijfelaar? 

Voor de meeste twijfelaars geldt dat het bed een leveringstijd heeft en dat het ook thuisbezorgd kan worden. Indien gewenst kan het bed ook voor je in elkaar gezet worden. Hiervoor wordt meestal een kleine vergoeding gerekend. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is erop te liggen en lekker slapen. Ben jij een handige Harry of een handige Hetty? Dan kun je het bed natuurlijk ook zelf in elkaar zetten. Ons advies is om dit klusje dan met z’n tweetjes te doen. Wel zo gemakkelijk en gezellig! 


Hoe zit het met het onderhoud?

Het onderhoud van een twijfelaar matras is niet veel anders dan bij elk ander matras. Om je matras zo goed mogelijk te onderhouden, is het essentieel dat je een ondersteunende bedbodem hebt, je bedlinnen regelmatig wast en het matras van tijd tot tijd omdraait. Bij een dubbelzijdig matras kun je het matras in z’n geheel omdraaien. Bij een enkelvoudig matras draai je het matras, zodat de kant waar het hoofd eerst lag nu aan de voetkant komt te liggen. Daarnaast beschermt een matrasbeschermer je matras tegen vlekken en vuil, zodat het langer in goede staat blijft. 


Wat is de beste twijfelaar voor mij om te kopen?

De beste twijfelaar kiezen is natuurlijk een persoonlijke keuze. Het hangt er bijvoorbeeld van af of je het ‘s nachts snel koud of warm hebt en of je veel beweegt. Jij bent degene die er een flink aantal uren per dag op moet liggen. Het is daarom belangrijk dat je je goed laat informeren over wat het beste bij je past. Daarnaast hangt het ook af van je budget en de afmetingen van je kamer. 

Bol.com

Houten bed Raisio met bedbodem 120x200 cm houtkleurig

★★★★★
 Momenteel niet op voorraad. Het is mogelijk dat het product alsnog te bestellen is!
Bol.com
as of 05/12/2022 02:28

Metalen bedframe Hercules incl. bedbodem 120x200 cm zwart

★★★★★
129,99  op voorraad
Bol.com
as of 05/12/2022 02:28

Bed Andante-W12

260,00  op voorraad
Bol.com
as of 05/12/2022 02:28

Beste matras voor je twijfelaar

Naar onze mening zijn de volgende matrassen de beste koop budget matras, de beste koop standaard en de beste koop premium twijfelaar: 

 • Beste koop budget matras: Emma One Matras
 • Beste koop standaard: Pocketveermatras Easy Pocket
 • Beste koop premium: Traagschuim matras Slow Motion 7

Slaap lekker!

Hopelijk ben je met dit blog beter wegwijs geworden als het gaat om twijfelaars. We wensen je heel veel plezier en slaapgenot op je nieuwe twijfelaar. Welterusten alvast!


Veelgestelde vragen

Waarom zou ik een twijfelaar kopen in plaats van een tweepersoonsbed?

Er zijn een aantal redenen waarom een twijfelaar voorkeur zou hebben over een tweepersoonsbed. Dit komt vooral aan op budget en ruimte. Twijfelaars biedt een bed voor twee personen dat minder ruimte inneemt en minder kost. Dus zoek je een goedkoper bed, of heb je een kleine kamer, dan kan een twijfelaar een uitkomst bieden. Dit gaat dus alleen wel ten koste van wat slaapruimte. [Wat is een twijfelaar?]

Wat zijn de beste matrassen voor twijfelaars?

Matrassen voor twijfelaars zijn, behalve de grootte, niet anders dan andere matrassen. We hebben hier een aantal goede matrassen op een rijtje gezet : [Een twijfelaar kopen]