Verzwaringsdeken – Zwaar maar rustgevend!

Wat is een verzwaringsdeken? 

Een verzwaringsdeken is eigenlijk gewoon een verzwaarde deken, dus een deken die meer weegt dan een gewone deken.

Nu zal je denken: een verzwaringsdeken waarom?

Dat zit als volgt, het gewicht van de deken zorgt voor een druk op het lichaam waardoor rustgevende stofjes vrijkomen, die ontspanning en slaap bevorderen. Het fysieke effect van de verzwaarde deken is te vergelijken met het krijgen van een stevige knuffel.

Gelukshormonen worden vrijgemaakt en stresshormonen verminderen. De diepe druk werkt eveneens rustgevend bij hoog sensitieve personen (HSP), ADHD, autisme, angsten en fibromyalgie.

In het laatste geval is het aan te bevelen af te wisselen met een infrarood deken om de spieren te herstellen van de spanningen door het aannemen van pijn ontwijkende houdingen. Omdat pijn ook stress geeft is de verzwaringsdeken nuttig bij fibromyalgie ter vermindering van de stress en om de spieren te ontspannen.

De verzwaringsdeken zorgt voor rust.

Een verzwaringsdeken op bed.

Voordelen verzwaringsdeken

Slaap is enorm belangrijk voor onze gezondheid, ons welbevinden en om te functioneren. Veel slaapmiddelen, slaapmedicatie dus, hebben ernstige bijwerkingen en zijn verslavend.

De verzwaringsdeken heeft geen bijwerkingen en is niet verslavend. De druk die wordt uitgeoefend heeft een effect als een massage en het geeft een veilig, geborgen gevoel. Het stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en reduceert de aanmaak van het stresshormoon cortisol stress. 


Verzwaringsdeken gewicht berekenen

Als je een verzwaringsdeken aanschaft voor een volwassene moet je een keuze maken hoeveel kilo jouw verzwaringsdeken moet wegen.

De verzwaringsdekens bestaan uit stevig dichtgenaaide vakjes die gevuld zijn met polyester korrels zodat het gewicht heel gelijkmatig verdeeld wordt. De verzwaringsdeken hebben een verschillend gewicht, doorgaans wordt gekozen voor een verzwaringsdeken die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht is.

Verzwaringsdeken en gewicht moeten in verhouding zijn voor het goede effect. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur een rol bij de keuze van het gewicht. 

Gewicht berekenen uitgelegd in een tabel

LichaamsgewichtVerzwaringsdeken gewicht
50kg – 60kg6 kilogram
61kg – 70kg7 kilogram
71kg – 80kg8 kilogram
81kg – 90kg9 kilogram
91kg – 100kg10 kilogram

Hoe verder het gewicht, hoe zwaarder het deken wordt.


Verzwaringsdeken voor kind of baby

Ook bij kinderen die slecht slapen heeft de verzwaringsdeken een positief effect op de nachtrust. In het bijzonder bij kinderen met ADHD, hoog sensitieve kinderen, kinderen met autisme en kinderen die vaak geteisterd worden door nachtmerries.

In het algemeen is het bij kinderen onder de 6 jaar wel wenselijk te overleggen met de huisarts. Meestal is er geen bezwaar, maar het is goed even na te gaan of er mogelijk een medische oorzaak is voor het slaapprobleem.

Bij baby’s onder de anderhalf jaar wordt meestal een andere methode toegepast. Deze worden ingebakerd, dat wil zeggen dat ze strak worden ingepakt in een doek voor hetzelfde effect, de rust door de druk en het veilige gevoel van een knuffel.


Verzwaringsdeken voor ouderen en dementerende

Het is gebleken dat een verzwaringsdeken voor ouderen een groot verschil kan maken.
Ouderen hebben last van minder nachtrust omdat het slaappatroon verandert.

Bij dementerende ouderen kan het een veilig gevoel geven als een wat zwaardere deken op ze ligt en zorgt daarvoor dat de dementerende beter slaapt.


Verzwaringsdeken testen

Omdat je lichaam een week moet wennen voordat je het resultaat voor je nachtrust ervaart, zijn er meestal mogelijkheden de deken te testen.

Dit is ook belangrijk omdat er weliswaar een vuistregel is dat je 10% van je lichaamsgewicht moet kiezen, maar er ook een persoonlijke voorkeur speelt wat betreft het ideale gewicht.


Een goede verzwaringsdeken kiezen

De Calmzy verzwaringsdeken in eveneens een goede keuze. Deze deken weegt ongeveer 8 kilo en er is wetenschappelijk aangetoond dat deze deken voor ontspanning zorgt door de diepe druk en algehele verbetering van de slaap.

De deken is gevuld met hypo-allergene zand. Het zand is erg fijn van structuur voor een aangenaam gevoel.

De stof is ademend katoen en het zand is niet giftig. Wil je een diepere slaap en ben je tussen de 67 en 89 kilo dan is deze deken wellicht de oplossing voor jou.

De verschillende lagen van een Calmzy Verzwaringsdeken.
© Calmzy

Een verzwaringsdeken wassen

De verzwaringsdeken kan gewassen worden op 40 graden, bij voorkeur zonder wasmiddel of wasverzachter en niet in de droger. Verzwaringsdekens zijn er ook met een wasbare hoes. De hoes kan in de wasmachine gewoon gewassen worden met wasmiddel zoals ander beddengoed en de binnenste deken was je dan als het nodig is met de hand. In principe is dat niet vaak nodig als je de hoes regelmatig wast is dat voldoende. Sommige dekens zijn deelbaar dor middel van een rits, zodat je de zware deken in delen kan wassen en drogen.


Verzwaringsdeken zorgverzekering

Er is geen vergoeding voor de verzwaringsdeken vanuit de zorgverzekering, de deken zit in geen enkel pakket.


Wil je graag een verzwaringsdeken aanschaffen?

Wij hebben ze makkelijk op een rijtje gezet voor je!
Bekijk snel welke het beste bij je past.

Plaats een reactie