Verzwaringsdeken kopen – Welke is het beste voor mij?

We kennen het allemaal wel: Midzomer, 30 graden Celsius buiten en ’s nachts afkoelen? Ho maar. Daar komt ook nog eens bij dat wanneer het eindelijk afkoelt, het nog wel een week duurt voordat alle hitte uit je huis is. Overdag is het heerlijk zonnig, maar ’s nachts is het plakken en zweten geblazen in bed.

Dit komt tegenwoordig steeds vaker voor, want Nederland heeft steeds vaker of langer last van een nationale hittegolf. Ook dit jaar was het weer raak. Veel mensen denken bij een verzwaringsdeken dan ook vooral aan de zomer, omdat zij een deken nodig hebben om te kunnen slapen.

Verzwaringsdeken kopen

Verzwaringsdekens zijn voor verschillende doeleinden geschikt, niet alleen om het idee te geven dat je écht onder een deken ligt. Een verzwaringsdeken, de naam zegt het al, weegt meer dan een normaal deken. Hierdoor komt er iets meer druk te liggen op je lichaam, wat doet aanvoelen alsof je een massage krijgt. Daarnaast hebben veel gebruikers een veilig gevoel wanneer zij onder een verzwaringsdeken liggen.

Ook wanneer je last hebt van stress is een verzwaringsdeken iets voor jou. Het stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine, het geluk hormoon, en reduceert de hoeveelheid cortisol aanwezig in je lichaam. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Oftewel: Het geeft je een ontzettend fijn gevoel, elke dag weer. Je zult merken dat je blijer wordt na het opstaan.

Maar wat zijn nu de voornaamste redenen waarom je een verzwaringsdeken zou aanschaffen? Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken en wat is het beste verzwaringsdeken voor jou? Dit alles komt aan bod in dit blog. Lees dus gauw verder!


Weet je al wat een verzwaringsdeken is en je wilt vergelijken?

Duik snel naar onderen om te kijken wat voor verzwaringsdeken bij jou past!


Waarom zou ik een verzwaringsdeken kopen?

Nu we weten wat een verzwaringsdeken precies is en wat het inhoudt, rest natuurlijk de vraag waarom jij er eentje aan zou moeten schaffen. Wat zijn de voordelen? We gaan ze direct voor je op een rijtje zetten.

Onderzoek heeft aangetoond dat een verzwaringsdeken positief is voor mensen met onder andere angststoornissen, autisme, slapeloosheid. Zoals boven al genoemd, helpt een verzwaringsdeken bij angststoornissen doordat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Daarnaast helpt het bij autisme, omdat het moeite hebben met slapen één van de symptomen is. Dit zijn maar een paar van de voordelen, een verzwaringsdeken wordt namelijk ook gebruikt bij sommige medische procedures, bij chronische pijn en ADHD. Extra voordelen aan een verzwaringsdeken dus!

Een verzwaringsdeken verlicht pijn. Het is namelijk ook wel een therapeutisch deken. Dit klinkt misschien wat ver-van-mijn-bed, maar een verzwaringsdeken bootst een therapeutische techniek na. Dit wordt ook wel de ‘diepe druksimulatie’ genoemd en helpt bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat pijn wordt verlicht, maar verlaagt ook eventuele angst en verbetert de stemming.

Verzwaringsdeken kopen

Verzwaringsdekens stimuleren de aanmaak van melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat jij in slaap valt. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen slapen met een verzwaringsdeken ten opzichte van een normaal deken, er meer melatonine wordt geproduceerd. Dit is ook ideaal wanneer je last hebt van een onregelmatige slaapcyclus!

Het verbetert je stemming. Dit is eigenlijk een weggevertje, maar wel een belangrijk voordeel om ook nog eens extra te benadrukken. Het feit dat je beter of langer slaapt, is een verbetering op je stemming op zichzelf. Maar door de extra productie van het geluk hormoon en een verlaging van het stress hormoon is je stemming automatisch een heel stuk beter!

Bovendien, wanneer je moeite hebt met in slaap vallen, is ook de aanschaf van een white noise machine’ enorm aan te raden. Deze witte ruis machines geven een achtergrondgeluid die je rust geven waardoor jij heerlijk in slaap kunt vallen.

Wil je meer informatie over verzwaringsdekens en waar ze goed voor zijn?
Bekijk hier snel het informatieve artikel over verzwaringsdekens >>


Waar moet ik op letten wanneer ik een verzwaringsdeken ga kopen?

Een verzwaringsdeken bestaat uit verschillende dingen zoals de grote van het deken, het gewicht, de materialen die er in gebruikt worden.
Zo heb je eenpersoons dekens maar ook tweepersoons dekens of dekens met rijst of nano glaskorreltjes.

Gewicht

Een verzwaringsdeken is natuurlijk zwaarder. Maar hoe zwaar dit deken moet zijn, dat hangt af van jouw lichaamsgewicht. Hoewel de vuistregel is om 10% te rekenen van jouw lichaamsgewicht, staat hieronder een makkelijke tabel om het voor jezelf uit te rekenen.

LichaamsgewichtGewicht verzwaringsdeken
50 – 60 kilogram6 kilogram
61 – 70 kilogram7 kilogram
71 – 80 kilogram8 kilogram
81 – 90 kilogram9 kilogram
91 – 100 kilogram10 kilogram

Je ziet dus, hoe zwaarder het lichaamsgewicht, hoe zwaarder ook het verzwaringsdeken wordt.

Wanneer je het gewicht hebt berekend voor jouw verzwaringsdeken, is het belangrijk om te beslissen welk materiaal het beste is voor jou. Het zal je namelijk opvallen dat er verschillende soorten materiaal worden gebruikt voor de vulling van een verzwaringsdeken.


Weet je al wat een verzwaringsdeken is en je wilt vergelijken?

Duik snel naar onderen om te kijken wat voor verzwaringsdeken bij jou past!


Materiaal en stof

Katoen, polyester en fleece zul je het meest tegenkomen tijdens je zoektocht naar het beste verzwaringsdeken voor jou. De juiste keuze hiervoor maak je door twee verschillende zaken goed te overwegen:

  • Temperatuur – een verzwaringsdeken van polyester is vaak erg warm en niet ademend. Wanneer je het van nature al snel warm hebt, of veel zweet, is dit niet de beste keuze voor jou. Ga dan voor een katoenen deken met een katoenen hoes. Deze ademt beter en wordt dus niet zo warm als polyester.
  • Huidallergieën – een katoenen deken is eigenlijk altijd de beste keuze wanneer je last hebt van huidallergieën.

Daarnaast zijn er ook verschillende vullingen die worden gebruikt. Welke vulling je kiest is erg belangrijk voor het gevoel wat je uiteindelijk zult krijgen. Daarnaast is de kwaliteit vulling hetgeen wat de prijs goedkoper of duurder maakt. Dit is dus een erg belangrijke factor.

  • Poly korreltjes – poly korreltjes zijn over het algemeen erg voordelig, maar maken geluid wanneer je je omdraait of je deken beweegt. De korreltjes zijn van plastic en zijn niet blootgesteld aan andere chemicaliën.
  • Zand – zand is wat vaak wordt gebruikt bij de goedkope verzwaringsdekens. Het is namelijk enorm goedkoop en makkelijk in gebruik. Je loopt echter wel het risico om zand te verliezen wanneer er ergens een gaatje zit en je kunt een verzwaringsdeken met zand niet wassen.
  • Rijst of erwten – Dit zien we ook nog wel eens terugkomen, vaak bij hele goedkope verzwaringsdekens of bij zelfgemaakte verzwaringsdekens. Ze zijn echter niet geschikt als vulling! Ze houden veel vocht vast, het wordt een broedplek van bacteriën en ook deze vulling kun je niet wassen.
  • Nano glaskorreltjes – Glas in je deken? Het klinkt misschien wat gek zo, maar een verzwaringsdeken met nano glaskorreltjes is van de hoogste kwaliteit. Het zijn hele kleine glazen bolletjes, al voelen ze niet aan als bolletjes. Ze zijn wat duurder, maar het is eenvoudig te wassen en er groeien geen bacteriën. Grote merken in de verzwaringsdekens gebruiken deze techniek vooral, zoals Calmzy.

Een verzwaringsdeken kiezen is dus iets waar je goed over na moet denken. Maar als je er eenmaal eentje hebt die aansluit op jouw wensen, is genot gegarandeerd!

Verzwaringsdeken wassen

Een verzwaringsdeken wassen verschilt per merk of per type, vaak zit de verzwaringsdeken in een hoes en kan je deze eruit halen.
De verzwaringsdekens hebben vaak een wasvoorschrift, lees deze zo nodig om uit te vinden hoe en of je de deken kan wassen.

Veelal kan je sommige types verzwaringsdeken wassen op 30 of 40 graden maar het word aangeraden om deze met de hand te wassen.
Mocht je een bad hebben kan je deze vol laten lopen om daarin je verzwaringsdeken te wassen.
Hiervoor gebruik je groene zeep en warm water.

Gebruik absoluut geen middelen die bleek of bijtende middelen bevatten, dit komt de kwaliteit van de deken niet ten goede!


Verzwaringsdeken tegen stress, add en ADHD

Verzwaringsdekens worden voor uiteenlopende redenen gebruikt door verschillende groepen mensen. Zo is het gebruik bekend bij stress, ADD, ADHD en autisme, onder andere. Maar ook mensen die vrijwel nergens last van hebben zweren bij een verzwaringsdeken. Zij vinden dat een verzwaringsdeken veel lekkerder slaapt. Je krijgt er namelijk een geborgen en veilig gevoel van.

Op voorhand willen we je meegeven dat je geen diagnose nodig hebt om een verzwaringsdeken aan te schaffen en het wordt niet vergoed door een zorgverzekeraar. Als je er eentje wilt aanschaffen, zul je in ieder geval zelf in de buidel moeten tasten. Hoe duur het uiteindelijk zal worden, ligt aan hoeveel je ervoor kwijt wilt. Er zijn namelijk grote verschillen qua prijs, in verband met de vulling.

Heb je last van ADD, ADHD of ervaar je heel veel stress vanuit je werk- of leefomgeving? Dan is het absoluut de overweging waard om een verzwaringsdeken aan te schaffen. Slaap is immers één van de basisbehoeften van ons mensen, naast drinken en eten.

Zonder (voldoende) slaap functioneren we niet. Zo simpel is het nu eenmaal. Een verzwaringsdeken kun je dus zien als een investering voor je mentale gezondheid. En die is zó ontzettend belangrijk.

In dit blog beantwoorden we eens en voor altijd de vraag of verzwaringsdekens daadwerkelijk stress verlagend werken, of dat dit een fabel is en dus het welbekende placebo-effect is.

Hoe helpt een verzwaringsdeken bij stress, ADD en/of ADHD?

Als je veel stress ervaart of door ADD of ADHD moeilijk in slaap kunt komen, hoe helpt een verzwaringsdeken dan specifiek bij jouw situatie? Nou, dat zit hem in het hormonale effect wat een verzwaringsdeken veroorzaakt. Nu kun je misschien denken ‘Hormonen?!’ maar ons lichaam maakt veel verschillende hormonen aan die ons humeur beïnvloeden. Zonder hormonen kunnen we niet functioneren, ze zijn een cruciaal onderdeel van ons lichaam.

Zo heb je namelijk gelukshormonen en stresshormonen, onder andere. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten hormonen. Maar in het kader van verzwaringsdekens zijn het gelukshormoon serotonine, en het stresshormoon cortisol van belang. De druk die het verzwaringsdeken op je lichaam uitoefent zorgt er namelijk voor dat er extra serotonine wordt afgegeven, waardoor je je gelukkiger voelt en sneller ontspannen voelt. Daarnaast wordt de afgifte van het stresshormoon cortisol afgevlakt, waardoor je simpelweg minder stress en angst zult ervaren. Je zult je dus rustiger en gelukkiger voelen en ook nog eens heerlijk gaan slapen.

Daarnaast zorgt de druk naast ontspanning ook voor een veilig en geborgen gevoel, wat er nog eens extra voor zorgt dat jij de mentale ontspanning kunt opzoeken onder het deken. Zo heb je een ontspannende nacht waarin je prinsheerlijk zult slapen en zonder stress wakker wordt (of in ieder geval minder).

Het juiste verzwaringsdeken kiezen bij stress, ADD of ADHD

Verzwaringsdekens werken hetzelfde in principe, ongeacht merk of vulling. Daarom is er voor stress, ADD of ADHD geen specifiek merk wat hierin net wat beter zal zijn. Het belangrijkste is dat je de juiste verzwaringsdeken koopt die bij jouw gewicht hoort. Over het algemeen heb je een verzwaringsdeken nodig die 10-25% van je lichaamsgewicht weegt. Zie het kopje verzwaringsdeken gewicht.

Qua formaat van het verzwaringsdeken hangt dit af van jouw persoonlijke voorkeur. Sommige merken verkopen geen tweepersoonsdekens, zoals Calmzy. De grootste maat hier is namelijk 150 bij 200 centimeter. Ga dus na wat je het liefste hebt. 80 of 90 bij 200 centimeter kan misschien net te klein zijn om lekker en ruim onder te liggen. Kies dan voor een grotere maat en investeer hierin. Het gaat tenslotte om jouw nachtrust en mentale gezondheid!

Onze conclusie: een verzwaringsdeken werkt voor veel mensen wel. Zeker wanneer zij last hebben van stress, ADD of ADHD. Hoewel het wetenschappelijk nog niet is bewezen, biedt een verzwaringsdeken dus zeker uitkomst en is het een goede investering. Wij zeggen: probeer het. Is het niets voor je, dan kun je het altijd nog terugsturen (binnen de termijn). En als je het niet probeert, dan zul je het nooit weten. Want, niet geschoten is altijd mis!

Verzwaringsdeken tegen Stress, ADD of ADHD


Wat is het beste verzwaringsdeken voor mij?

Het beste verzwaringsdeken kiezen voor jou is een enorm persoonlijke keuze. Het hangt ook af van je budget, want de prijzen verschillen nogal. Bovendien moet je het zien als een investering voor langere tijd. Er goed over nadenken is dan ook een goede keuze.

Zet voor jezelf een aantal dingen op een rijtje. Zo kun je later makkelijker bepalen welk type verzwaringsdeken het beste is voor jou:

  • Wat zijn mijn specifieke wensen?
  • Wat is mijn reden om een verzwaringsdeken aan te schaffen?
  • Wat is het maximale budget wat ik wil investeren in een verzwaringsdeken?
  • Welke afmetingen moet mijn verzwaringsdeken hebben? Er zijn namelijk verschillende afmetingen voor kinderen en volwassenen.

Zet dit op een papiertje en beantwoord bovenstaande vragen voor jezelf. Het zal functioneren als een leidraad voor jouw toekomstige aankoop. Of wanneer je de hulp aanschaft van een expert, zal hij of zij deze vragen ook aan jou stellen. Dan ben je dus perfect voorbereid!


Verzwaringsdeken kopen

Slapen is één van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om fit en gezond te blijven. Wanneer je goed (en lang genoeg) slaapt, heeft dit een positief effect op je immuunsysteem en word je dus minder vaak verkouden of ziek. Er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je goed kunt slapen is dus geen overbodige luxe.

Met een verzwaringsdeken zet je al een goede eerste stap voor het verbeteren van je nachtrust. Wanneer je het juiste verzwaringsdeken voor jou hebt gevonden, is het niet langer een kwestie van óf je het gaat kopen, maar wanneer!

Binnen de verzwaringsdekens zijn verschillende grote spelers aanwezig met hoge kwaliteit dekens voor volwassenen en kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld Calmzy en SensoLife, welke over het algemeen dekens van de hoogste kwaliteit hebben. Swiss Night verkoopt ook verzwaringsdekens. Deze zijn goedkoper dan Calmzy en SensoLife, maar dan ook van een wat lagere kwaliteit. Kies het merk wat het beste bij jou past en schaf vandaag nog jouw verzwaringsdeken aan.


Top 3 verzwaringsdekens merken om te kopen

1

Calmzy verzwaringsdekens

De absolute kwaliteit van Calmzy verzwaringsdekens staat gegarandeerd voor de rust die je eruit haalt en is voor de prijs kwaliteit verhouding “perfect”.

Bekijk op Bol.com

2

SensoLife verzwaringsdekens

De SensoLife verzwaringsdekens zijn het duurdere segment maar staat aan de top van comfort en kwaliteit.

Bekijk op Bol.com

3

Swiss Night verzwaringsdekens

Swiss Night verzwaringsdekens zijn goedkoper dan andere dekens maar zijn goed om onder te slapen of tot rust te komen.

Bekijk op Bol.com


Verzwaringsdekens voor een klein (eenpersoons) bed


Verzwaringsdekens voor een tweepersoons bed


Beste verzwaringsdekens voor kinderen


Beste SensoLife verzwaringsdekens


Beste Calmzy verzwaringsdekens


Beste merken verzwaringsdekens

Er zijn veel verschillende merken, de één beter dan de ander, wij vinden dit de allerbeste merken op dit moment:


Veelgestelde vragen

Hoe kom ik erachter welk gewicht ik nodig heb voor mijn verzwaringsdeken?

De vuistregel om te rekenen is om 10% te nemen van jouw lichaamsgewicht, je kan hier een overzichtelijk tabel zien.

Wat is de beste verzwaringsdeken voor kinderen?

Er zijn op dit moment niet veel dekens voor kinderen op de markt maar degene die goed en kwalitatief is vind je hier.

Wat is de beste verzwaringsdeken om te gebruiken bij een tweepersoonsbed?

Een tweepersoonsbed is groot en een goede verzwaringsdeken moet passen en 2 personen voorzien. De beste vind je hier.

Wat is de beste verzwaringsdeken om te gebruiken bij een eenpersoonsbed?

Een kleinere verzwaringsdeken is het beste voor een eenpersoonsbed. Deze kan je hier terugvinden.

Uit welk materiaal bestaat een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kan uit verschillende materialen bestaan zoals zand, poly-korreltjes, rijst of erwten. [Meer info vind je hier.]

Plaats een reactie