Wandelen en een betere nachtrust

Lig je vaak te woelen en te piekeren in je bed, ben je ’s nachts klaarwakker en ’s morgens doodmoe?

Dan heb je vast baat bij deze tip: Ga wandelen!

Wandelen maakt het verschil

Hoewel een avondwandeling het meeste verschil maakt, helpt wandelen, op welk tijdstip van de dag ook sowieso om beter te slapen.

Wil je optimaal profiteren van alle voordelen van wandelen, dan wandel je zo vaak als je kan en wil. Want wandelen heeft naast het verbeteren van je slaappatroon veel gezondheidsvoordelen.

Het verbetert je conditie, zonder, zoals bij hardlopen je gewrichten teveel te belasten. Het verbetert je humeur, vermindert symptomen van depressie, verlaagt het risico op diabetes, het verlaagt de kans op een beroerte en is goed voor een gezond gewicht.

Wandelen heeft een bewezen positief effect op alle aspecten van de slaap, je slaapt sneller in, je slaapt dieper en je slaapt langer. Ook zijn je darmen ’s nachts rustiger omdat wandelen je spijsvertering positief beïnvloedt.

Bovendien maakt het je hoofd lekker leeg.

Wandelen kost niet de hele wereld

Wandelen hoeft niet veel te kosten. Om aangenaam te wandelen heb je maar weinig spullen nodig.

Wat schaf je aan om lekker te wandelen? 

Je hebt in ieder geval goede wandelschoenen nodig. En nog een tip, zet de schoenen lekker in het zicht, zodat je eraan herinnerd wordt dat je je voorgenomen had om te gaan wandelen.

Wat zijn goede wandelschoenen vraag je je eigen af? In ieder geval belangrijk dat wandelschoenen ademend zijn en een goede grip hebben.

Grisport Sherpa wandelschoenen

Bijvoorbeeld Grisport Sherpa wandelschoenen zijn een goede keuze. Het zijn ademende maar toch waterdichte unisex wandelschoenen, ze ondersteunen goed tijdens de voetafwikkeling en hebben een antibacteriële binnenzool.

Grisport Viken wandelschoenen

De Grisport Viken wandelschoen is ook een heel fijne wandelschoen met uitstekende grip op iedere ondergrond. Ook Adidas en Travelin Ervik hebben goede kwaliteit wandelschoenen.

Bedenk wat jij wil gaan doen: in de natuur wandelen, in de stad, langere wandelingen of kort en zoek de juiste schoenen bij jouw wandelwensen voor veel wandelplezier.

Wandelen doe je niet zonder sokken

Voor nog meer comfort en wandelplezier schaf je ook een aantal paren heerlijke wandelsokken aan.

Wandelsokken beschermen je voet tijdens de wandeling. Een goede wandelsok heeft de mogelijkheid vocht op te nemen en vast te houden, zodat je voeten droger blijven en je dus minder kans hebt op blaarvorming. 

Voor mensen die wel eens wat last hebben van klachten, zoals een zwaar gevoel in je onderbenen, kramp of gezwollen voeten kan het verlichting geven om compressiekousen te dragen.

Doordat deze kousen enige druk uitoefenen op je voeten en enkels verbetert je bloedcirculatie. Ze helpen afvalstoffen af te voeren en verbeteren de prestatie, ze worden ook aanbevolen bij spataderen. 

Wandelen doe je niet alleen maar met hulp

Ook als je niet meer heel goed ter been bent of geblesseerd bent zijn er misschien mogelijkheden voor jou om toch te wandelen, vaak kan het helpen om ondersteuning te hebben van een wandelstok.

Er zijn uitklapbare wandelstokken die je op de momenten dat je even geen wandelstok nodig hebt, makkelijk opvouwt en in een bijbehorend tasje bij je draagt. Ze worden ook geleverd met zitje om even uit te rusten tussendoor.

Wandelen met de Nordic Walking stokken

Ook kan het fijn zijn om nordic walking stokken te gebruiken voor extra ondersteuning om gewrichten te ontlasten, voor een beter evenwicht of om meer conditievoordeel uit je wandeling te halen en gezond moe thuis te komen, zodat je heerlijk in slaap valt.

Bagage en licht bij het wandelen

Maak het wandelen zo aantrekkelijk mogelijk voor jezelf, zodat je geen reden hebt om over te slaan. Als je graag wat te eten of te drinken bij je hebt, raden we je aan een bidon en een compacte wandelrugzak aan te schaffen. 

Heb je geen rugzak nodig, zorg dan dat je een handig heuptasje hebt. Een tas over één schouder kan hinderlijk zijn. In een heuptasje berg je makkelijk wat kleine spullen op, zoals sleutels, telefoon, eventueel wat pasjes.

Wandel jij vaak ’s avonds, dan zal dat wellicht ook in het donker zijn. Zorg dan voor een goede zaklamp, bijvoorbeeld een hoofdzaklamp en reflecterend hesje of lichtgevende armband om veilig te wandelen.

In ons natte kikkerlandje is goede regenbescherming een must. Wandelen werkt vooral goed om beter te slapen als je structureel wandelt. Een incidentele wandeling zal niet bijdragen aan een betere nachtrust, dus als je het van het weer moet laten afhangen of je wel of niet gaat wandelen, zal je weinig effect merken.

Doorzetten lukt met de juiste spullen. 

Motivatie en lezen om beter te slapen

Om goed gemotiveerd te blijven kan het helpen eens wat te lezen met betrekking tot wandelen, bijvoorbeeld “wandel je wijzer” van Aat van der Harst, die wandelcoach is, is motiverend en legt uit hoe je het wandelen het beste voor je kan laten werken ten bate van meer ontspanning

Wandelen wordt nog leuker als je een dagboekje bijhoudt. Voor tips en informatie en ruimte om je eigen wandelervaringen te documenteren is “Sta op en wandel” van Susanne Groenveld een aanrader.

Beter slapen met wandelen

Tot slot, wandelen geeft ruimte in je hoofd om de indrukken van de dag nog eens te laten passeren. In het begin van een wandeling zullen veel gedachten voorbij komen en na een tijdje lekker doorstappen wordt het steeds rustiger in je hoofd.

Hierdoor alleen al wordt je ontspannen en kun je de rest van de wandeling genieten van wat je ziet, van de omgeving. Daarbij maak je tijdens bewegen gelukshormonen aan, zodat je thuis komt met een fijn en voldaan gevoel en een leeg hoofd.

Je gaat heerlijk slapen zonder te liggen piekeren in bed.

Plaats een reactie