White Noise – Hoe helpt dit met slapen?

White noise is een signaal waarvoor geldt dat in het frequentiespectrum de gemiddelde amplitude voor iedere frequentie gelijk is. Denk aan het geluid dat te horen is als een oude televisie geen signaal ontvangt.

White Noise of Witte Ruis is eigenlijk een soort anti-geluid. Het is namelijk een geluid wat wel je hersenen afleidt, bijvoorbeeld van andere geluiden, maar zo monotoon, zo voorspelbaar is dat je je er niet op gaat concentreren.

Het overstemt andere geluiden, die je wel zouden kunnen afleiden zoals het gesnurk van je partner, je buurman die naar de wc gaat of een lekkende kraan. Dit verklaart waarom het voor zoveel mensen hun slaapproblemen heeft opgelost. Het overstemt geluiden die het inslapen bemoeilijken en die het doorslapen verstoren.

White Noise

De verschillende soorten White Noise

Er is een enorm ruime keuze in White Noise.

Voorbeelden zijn: geluid van de golven van de zee, zachte regengeluiden, de wind die door de bomen waait, een waterval, het geluid van een ventilator, het geluid van een stofzuiger, of van een draaiende motor van een auto.

Denk maar eens aan baby’s die altijd tijdens het autorijden in slaap vallen omdat het zachte monotone gebrom van de motor zorgt dat ze niet schrikken van andere geluiden, het maakt ze rustig. 

Je kunt een witte ruismachine aanschaffen die de hele nacht op de achtergrond geluid blijft maken, wat fijner is dan sommige witte ruis apps die er na korte tijd mee stoppen, bijvoorbeeld na een uur.

Als je wakker wordt zonder het geluid waarmee je in slaap viel kan het extra moeilijk worden om weer in slaap te vallen, als het geluid er nog is stelt dat gerust en val je zo weer in slaap. 


White Noise voor baby’s

Boek: The Happiest baby on the block

Ook voor baby’s werkt het fantastisch, dokter Harvey Karp legt in zijn boek ‘The happiest baby on the block’ uit dat we in de eerste maanden van het leven van een baby zoveel mogelijk de geluiden moeten nabootsen die de baby in de baarmoeder hoorde.

De baby’s zijn gewend aan een soort white noise, namelijk het constante suizen van het bloed door de bloedvaten, dit maakt nog meer lawaai dan een stofzuiger, net iets minder dan een grasmaaier. Baby’s moeten dus helemaal niet in stilte slapen. Gooi er een beetje white noise tegenaan en je baby slaapt als een roosje.

Apparaten die white noise produceren kunnen nog een doel dienen. Slaap je slecht omdat je partner snurkt? Ook het geluid van snurken kan worden weggefilterd door rustige voorspelbare geluiden. 


De Munchkin Shhh – white noise apparaat voor baby’s

Voor baby’s is een echte aanrader de Munchkin Shhh. Deze geeft 3 verschillende specifieke geluiden.

De eerste is om een baby die overstuur is te kalmeren, een sussend geluid (zoals shhh), de tweede is om de baby is een rustige modus te krijgen, het geluid van een rustige hartslag en de derde is om de baby te laten slapen/in slaap te houden, white noise.

Dit slaap- en kalmeringsapparaat kan ook onderweg gebruikt worden (werkt op twee AA batterijen). Daarnaast is er de mogelijkheid de shhh te gebruiken als nachtlamp, die zelfs ritmisch mee kan gaan op het geluid.

Ben je op zoek naar een product die je kleine beter laat slapen?

Wij hebben de Munckin Shhh getest en hier een review over geschreven!


White Noise en Tinnitus

Gebruik van een white noise apparaat kan ook ingezet worden bij slaapproblemen door tinnitus.

Wat is Tinnitus?

Dat zijn klachten waarbij patiënten aangeven een geluid te horen, fluiten, brommen, zoemen, zonder dat dat geluid er daadwerkelijk is. Het geluid zit in het hoofd van de patiënt. Het wordt ook wel oorsuizen genoemd.

Sommige mensen vinden het alleen maar irritant, anderen worden er depressief van en/of krijgen slaapproblemen. Als je niet kunt slapen door het lawaai in je oren kun je dat oplossen door het geluid te maskeren. Een aanrader voor dit doel is de Tinnitus Earprotect.

De geluiden zijn door artsen onderzocht en hebben een klinisch bewezen positief effect op de nachtrust bij tinnitus patiënten. Afhankelijk van de klachten en de persoonlijke voorkeuren, kan eventueel een wat simpeler apparaat zoals de white noise machine ook dienst doen om tinnitus te maskeren. Deze heeft een instelbare volumeregeling zodat jij het volume precies zo kan instellen dat je het oorsuizen niet meer waarneemt.

Veel white noise apparaten hebben meerdere functies zoals rustgevend licht, mee ademend licht, of die overdag te gebruiken zijn om muzieklijsten af te spelen en er bestaan varianten die tevens kunnen werken als slaaptrainers voor peuters. 

Met de aanschaf van een white noise apparaat eventueel met meerdere functies afhankelijk van jouw slaapprobleem, kun je weer genieten van een goede nachtrust. 


Producten voor White Noise

Er zijn verschillende soorten apparaten die je kan gebruiken om White Noise te simuleren en wij hebben er 2 uitgelicht.

1

Promind – White Noise

De Promind White Noise machine is een apparaat die 29 diverse opties aanbied om beter in slaap te vallen waaronder white noise.

Met 7 LED kleuren en de timer kan je rustig in slaap vallen en daarna niet meer gestoord worden.

Bekijk de Promind!

2

Numsy – White Noise

Numsy White Noise is een goede keuze als je niet bekend bent met White Noise in het algemeen.

Door veel geluiden te simuleren, een LED en timer functie kan je zelf de duur instellen!

Bekijk de Numsy!

White Noise machine of Witte Ruis apparaat kopen?


Veelgestelde vragen over White Noise

Is White Noise geschikt voor Baby’s of Volwassenen?

White noise is geschikt voor zowel baby’s en volwassenen, het is niet schadelijk voor de gezondheid maar simuleert… [White noise en beter slapen]

Helpt White Noise ook als ik Tinnitus heb? (Continue oorsuizen)

Verhelpen zal White Noise niet doen maar het geluid kan wel de oorsuizen overstemmen en met de functies van een apparaat kan het verlichten. [White noise en Tinnitus]

Plaats een reactie