Snurken

Om de risico’s van snurken te begrijpen is het belangrijk om het duidelijk te hebben wat snurken is. 

Snurken is niet iets waar je voor kiest, toch is het iets dat niet hoeft en waar je zeker van af kunt komen. 

Wat voor impact het op je gezondheid heeft is niet breed onderzocht, voor veel mensen is de enige reden om ermee te willen stoppen afkomend vanuit sociale factoren en niet vanuit het oogpunt op hun eigen gezondheid.

Al het onderzoek dat er naar gedaan is, staat vaak in medische termen en is voor de meeste niet erg toegankelijk. Hierdoor zijn de meeste mensen niet op de hoogte van de risico’s die snurken met zich mee brengt.

In blog ga ik inzoomen op de gezondheidsrisico’s van snurken en wat je eraan kunt doen om er vanaf te komen.

Gewoontes

Om van een gewoonte af te komen moet iemand begrijpen wat de aandoening inhoud, inzien wat dit voor impact op hun leven heeft en duidelijke stappen hebben om er vanaf te komen.

Er zijn meer mannen die snurken dan vrouwen, vaak als je aan een snurkend iemand denkt dan komt het beeld van een vader naar voren en meestal niet een vrouw. Ondanks dat minder vrouwen snurken, snurkt alsnog 20% van alle volwassen vrouwen en ondervinden hier vaak ook schaamte door.

Hoe hard snurken mensen nou eigenlijk? Het gemiddelde ligt tussen de 60-100 decibel, dit ligt vrij uit elkaar sommige hoor je een klein beetje alsof ze wat harder ademen en andere klinken als een motor. Er zitten ook uitschieters tussen die 115 decibel produceren, dit is ongeveer het geluid van een vliegtuig en kan dus voor veel overlast zorgen.

Er zitten ook uitschieters tussen die 115 decibel produceren, dit is ongeveer het geluid van een vliegtuig en kan dus voor veel overlast zorgen.
“Er zitten ook uitschieters tussen die 115 decibel produceren, dit is ongeveer het geluid van een vliegtuig en kan dus voor veel overlast zorgen.”

Snurken brengt het risico van een langdurig nachtelijk ademhalingsprobleem, dit heeft impact op je mentale en lichamelijke gezondheid. vaak wordt er meteen gekeken naar ingrepen om hiervan af te komen, terwijl zeker kan werken niet altijd nodig is en ook weer nieuwe risico’s met zich mee brengt.

Wat houd snurken nou eigenlijk in?

Snurken is eigenlijk gewoon luidruchtig ademhalen. Dit treed op wanneer je slaapt, je luchtwegen versmallen en raken deels verstopt. Het geluid van snurken wordt veroorzaakt door een mindere spierspanning waardoor weefsel in de keel gaat trillen. 

Waarom snurken we eigenlijk? Dit komt door de ontwikkelingen die de mens over de jaren heeft gemaakt met betrekking tot het ontwikkeling van spraak tegen over het produceren van kreten. Maar ook het lopen op twee benen veranderde de positie van de keel, naar recht onder de schedel en dit zorgde ook voor een versmalling in de keel.

Er zijn ook aangeboren ‘kwaaltjes’ die de kans op snurken vergroten, eigenlijk alles wat de mond en keel smaller maakt. Denk bijvoorbeeld aan een grote tong of een kleine mond.

Er zijn ook ‘kwaaltjes’ die je in de loop van je leven op kunt lopen, een verstopte neus is een voorbeeld en een zwelling van je keel of je amandelen kan dit ook veroorzaken.

Slaapapneu

Slaapapneu, is een tijdelijke ademstilstand en kan een gevolg zijn van langdurig snurken. Wat er dan gebeurd is, er komt te weinig zuurstof in het bloed en dus ook in het lichaam.

Ongeveer 40% van mannen boven de 35 snurkt, ongeveer 2% hiervan heeft last van slaapapneu en bij mannen boven de 65 zijn liggen deze getallen hoger meer dan 70% snurkt en 10% hiervan heeft last van slaapapneu. 

Gevolgen van slaapapneu zijn significant, het kan leiden tot concentratieproblemen, hoge bloeddruk, impotentie, diabetes en zelfs een hartaanval in je slaap.

Slaapapneu kan het best worden vastgesteld door een saturatiemeter aan een vingertop te bevestigen om de zuurstof te meten.

Wat kunnen we nu concluderen? Dat er buiten de sociale nadelen er ook duidelijke gezondheidsrisico’s aan snurken zitten.

Hoe kun je snurken nou tegen gaan?

⦁ een apneubeugel dragen (dit trekt de onderkaak naar voren)

⦁ Een beademingsmasker (dit zorgt voor een goede ademhaling)

Je kunt ook afvallen met de keto revolutie om snurken tegen te gaan, wanneer je lichaam minder weegt hoe je minder diep in te ademen en de nek is uiteraard ook minder zwaar waardoor er minder druk op zit.

Plaats een reactie